Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a vorbit duminică seara, la Antena 3, despre amendamentele USL adoptate în noul proiect de revizuire a legii fundamentale, el afirmând că s-a dorit mai ales evitarea unei interpretări abuzive a acesteia din partea viitorului preşedinte al ţării.
„Am avut o serie de crize generate de neclarităţile legate de raportul între puteri sau între preşedinte-Guvern-Parlament. Am avut criză în 2007, apoi o criză în 2009, care a însemnat vot în Parlament, căderea Guvernului Boc, refuzul preşedintelui de a-l numi pe Klaus Iohannis premier. În 2010, am avut un alt tip de criză, generată de tăierea salariilor.
În 2012, am avut o permanentă ameninţare că, indiferent ce va vota poporul român, preşedintele nu va desemna un premier din partea USL, pentru că nu-i plăcea lui. Am modificat Constituţia, astfel încât niciodată să nu se mai poată întâmpla ca preşedintele să o poată interpreta în mod abuziv“, a explicat Crin Antonescu.
Astfel, a subliniat preşedintele PNL, modificarea Constituţiei „a însemnat clarificarea prerogativelor preşedintelui“.
„Şeful statului nu este şi şeful Guvernului. Ideea că, reducând cu un an mandatul, preşedintele a rămas cu mai puţine atribuţii este hazlie. Preşedintele SUA, cel mai puternic om din lume, are mandat de patru ani“, a arătat Antonescu.
„Nu e bine să laşi foarte mult un şef într-un loc, pentru că intervine o dependenţă a celor care sunt în subordinea sa, de exemplu, Serviciile Secrete. E totuşi mult cinci ani de mandat prezidenţial“, a încheiat Crin Antonescu.