De ce îi era frică lui Victor Ponta ar putea să nu scape. Constituţia României ar putea fi evaluată din punctul de vedere al standardelor democratice la Bruxelles, imediat după Constituţia Ungariei. Surse politice susţin că o astfel de idee a fost deja vehiculată la nivelul Parlamentului European.
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din PE a propus, în proiectul de rezoluţie privind Ungaria, ca toate statele membre să fie verificate în mod regulat dacă respectă valorile comune ale UE. Secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, a declarat la întâlnirea cu ministrul român al Justiţiei, Robert Cazanciuc, că procesul revizuirii Constituţiei va fi analizat în detaliu la nivelul executivului european.
USL se aştepta ca Bruxellesul să urmărească procesul revizurii Constituţiei, după evenimentele din vara anului trecut ce pot fi ignorate într-o discuţie Ponta-Merkel, dar nu şterse cu buretele. Puterea de la Bucureşti şi-a luat deja măsuri de precauţie şi a acţionat preventiv, în aşa fel încât ceea ce i se reproşează Budapestei în privinţa procedurii de adoptare a Constituţiei Ungariei să nu i se impute şi Bucureştiului. Dezbaterea în plen a proiectului de Constituţie a fost amânată şi textul trimis Curţii Constituţionale şi Consiliului Legislativ pentru un control înainte de adoptarea lui. Iar Comisia pentru democraţie prin drept de la Veneţia va veni din nou la Bucureşti luna viitoare pentru a cerceta legea de revizuire. A fost constituit Forumul Constituţional al societăţii civile, iar UDMR a fost angajată drept colaborator al puterii în procesul de revizuire.
Rolul UDMR este unul cheie. Reprezintă la Bruxelles dovada că USL, spre deosebire de Fidesz, a implicat opoziţia în decizia asupra Constituţiei. Prin amendamentele propuse, Uniunea a îmbunătăţit Constituţia în privinţa drepturilor minorităţilor, fapt ce se va î