Adopția unui copil poate dura și câțiva ani. Specialiștii spun că cea mai mare problemă o reprezintă modalitatea prin care se face potrivirea teoretică a copilului cu posibilii părinți. Cu cât vârsta copilului este mai mare, cu atât scad șansele acestuia de a fi adoptat. În județul Neamț au fost adoptați, în 2012, 30 de copii.
Toți cei care doresc să înfieze copii au sperat, anul trecut, că, odată cu modificarea legislației în acest sens, procedura adopției se va simplifica și copiii vor putea ajunge într-un timp mult mai scurt în casa familiei adoptive. Specialiștii în domeniu spun, însă, că procedura s-a simplificat, într-adevăr, dar doar la nivel teoretic, pentru că, practic, realitatea e alta. Să adopți copii rămâne, în România, o misiune extrem de anevoioasă, spre disperarea celor ce doresc să ofere acestora o familie adevărată, dar și spre nenorocul micuților pentru care fiecare an care trece înseamnă scăderea până la anulare a șanselor de a avea părinți.
În 2012, în județul Neamț au fost adoptați 30 de copii și, în acest moment, 17 familii sau persoane au atestat valabil și așteaptă să fie potrivite de către Oficiul Român pentru Adopții cu un copil adoptabil.
“Nu putem să apreciem cu exactitate cât timp așteaptă o familie, din momentul în care solicită eliberarea atestatului, până când copilul va ajunge în familia adoptatoare. Sunt termene stabilite de legislație (Legea 273/2004, republicată, privind procedura adopției), perioada de evaluare pentru eliberarea atestatului de persoană/familie aptă pentru adopție este de 120 de zile, perioada de încredințare în vederea adopției este de 90 zile, în rest depinde de cum copilul acceptă familia, de cum familia reușește să-și apropie copilul și de termene stabilite de tribunal”, a spus Otilia Boureanu, inspector superior la Compartimentul adopții din cadrul Direcția Generală de Asisten