„Imaginează-ţi că vei lua o pastila, corpul tău va şti acest lucru, iar doctorul tău personal va primi un raport despre asta“. Nu suntem într-un film de la Hollywood. Suntem în viitorul imaginat de specialiştii Cisco, pentru care actuala epocă a internetului, numită şi internetul lucrurilor (internet of things) nu mai este destul. Viitorul va fi al internetului tuturor lucrurilor (internet of everything).
În 1962 la televiziunea americană începea un nou serial de animaţie. Se numea „Familia Jetson” şi era revoluţionar. În România a ajuns după Revoluţie, dar ne-a inspirat încă de atunci. Eram departe de epoca Jetson. Dar ştiţi de ce vorbesc despre serialul acesta? Pentru că poate mai bine decât multe filme sau studii, vorbea despre internetul tuturor lucrurilor. O lume în care oamenii sunt conectaţi la internet, în care lucrurile din casa noastră se conectează la internet şi, mai ales, lucrurile încep să fie conectate între ele.
Ca să vorbim despre Internet of Everything ar trebui să începem printr-un exerciţiu de imaginaţie. Nu mergem departe, haideţi să spunem doar cinci ani. În această eră te va trezi automat ceasul, pentru că îţi ştie programul de la muncă. Preferinţele tale de dimineaţă vor fi ştiute, iar frigiderul îţi va oferi sandvişul dorit. Metroul este automatizat şi nu mai necesită conductori. Ajungi în staţia de destinaţie şi intri într-un magazin fără vânzători, doar cu vitrine. Pentru că telefonul tău va fi localizat, magazinul va şti că te apropii, va şti câţi bani eşti dispus să dai în dimineaţa aceea şi îţi va oferi o cafea. Exerciţiul poate să continue. Cam aşa ar putea arăta internetul tuturor lucrurilor, unul în care toate lucrurile sunt conectate între ele, senzorii sunt peste tot, iar viaţa ne este ajutată de calculatoare şi Cloud.
Evoluţia internetului
Cisco a prezentat ultimul său studiu privind evoluţia internet