Casa Alba a atras atentia autoritatilor din Hong Kong, unde s-a refugiat fostul angajat NSA, Edward Snowden, autorul scurgerilor de informatii privind accesul serviciilor speciale americane la datele electronice personale ale cetatenilor SUA, ca daca acesta nu va fi predat Washingtonului, relatiile dintre cele doua parti se vor deteriora.
Cererea de extradare a fost inaintata vineri, directorul Agentiei nationale de securitate a SUA (NSA), Tom Danilon, confirmand, sambata existenta acestui demers. Snowden este invinuit de incalcarea a doua articole din legea spionajului, act normativ care dateaza din 1917 : dezvaluirea fara aprobare de informatii secrete care tin de apararea nationale si trimiterea intentionata de date referitoare la spionajul american unor persoane care nu au dreptul sa detina asemenea informatii.
« Daca Hong Kong nu va intreprinde in cel mai scurt timp nici un fel de demers, acest lucru ar putea inrautati relatiile bilaterale si ar putea ridica problema respestarii de catre Hong Kong a principiului suprematiei legii », a declarat un responsabil al Casei Albe, citat de agentia Reuters. Dupa deschiderea anchetei penale, justitia SUA dispune, potrivit legislatiei americane, 60 de zile pentru a-i prezenta lui Snowden acuzatiile care i se aduc.
In replica, responsabilii Hong Kong au declarat ca, daca SUA vor initia procedura de extradare a lui Snowden, cazul va fi « analizat la fel ca si alte dosare de aceasta natura ». S-a precizat, de asemenea, ca guvernul acestei regiuni administrative a Chinei va respecta litera legii in cazul Snowden si nu va permite nerespectarea procedurilor corespunzatoare. SUA si Hong Kong au incheiat un acord bilateral de extradare in 1996.
Intre timp, Snowden a anuntat, intr-un interviu acordat ziarului South China Morning Post, care apare la Hong Kong, ca NSA a lansat, in trecut, atacuri ciberne