Ajustarea deficitului bugetar sub 3% din PIB şi perspectiva menţinerii acestui indicator sub limita admisă au determinat Consiliul Uniunii Europene (UE) să încheie procedura de deficit excesiv declanşată în 2009, astfel că România nu mai riscă blocarea unor fonduri europene şi plata unei amenzi de până la 0,2% din PIB, semnalul fiind pozitiv şi pentru pieţele financiare.
Decizia Consiliului UE vine după ce la începutul lunii martie Olli Rehn, vicepreşedinte al Comisiei Europene, spunea la reuniunea Consiliului Ecofin al miniştrilor de finanţe că România îndeplineşte condiţiile de abrogare a procedurii de deficit bugetar excesiv.
„Deficitul credibil pe 2013 şi execuţia bugetară în linie cu prognoza la cinci luni au contribuit la decizie“, a declarat pentru ZF Liviu Voinea, ministrul bugetului, aflat la Bruxelles.
Miniştrii Ecofin au aprobat, în unanimitate, abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru România. Procedura de deficit excesiv poate conduce la sancţiuni financiare în special în cazul statelor din zona euro, în timp ce ţările non-euro pot fi „pedepsite“ prin blocarea accesului la fonduri UE.
România nu mai riscă, astfel, să plătească o amendă de până la 0,2% din PIB (adică până la 260 mil. euro) şi nu trebuie să mai facă ajustări masive de cheltuieli, cum ar fi trebuit să facă dacă nu ieşea din procedura de deficit bugetar excesiv. De asemenea, este un semnal de încredere pentru piaţa de capital şi posibilitatea României de a se împrumuta mai ieftin pe plan intern şi internaţional. Este posibil ca amenda să nu fi fost neapărat dată României dacă procedura de deficit excesiv nu ar fi fost abrogată, însă ar fi putut fi afectate plăţile la fonduri europene.
Consiliul Uniunii Europene apreciază că deficitul bugetar excesiv a fost corectat şi va continua să scadă atât în acest an, cât şi în 2014, după ce a fost redus anul t