Duminică, pe 23 iunie, creştin-ortodocşii sărbătoresc Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh peste Apostolii lui Iisus. Sărbătoarea, numită în tradiţia populară Duminica Mare sau Rusaliile, este orânduită totdeauna la 10 zile de la Înălţarea Domnului la cer şi la 50 de zile după Paşti.
Istoricul sărbătorii
În această zi, întreaga comunitate creştină din lume sărbătoreşte Pogorârea Duhului Sfânt şi Naşterea Bisericii. Evenimentul este descris în cartea „Faptele Apostolilor" (capitolul 2), iar despre acest măreţ eveniment, petrecut în acea zi, a vorbit chiar Iisus Hristos, înainte de Înălţarea Sa la cer.
Înainte de Înălţarea Sa la cer, Domnul Iisus era împreună cu ucenicii Săi şi le-a vorbit despre botezul cu Duhul Sfânt.
Pe când Se afla cu ei, Iisus le-a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, să aştepte acolo făgăduinţa Tatălui: "Căci Ioan a botezat cu apă, dar voi, nu după multe zile, veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt." (Fapte 1:4-5) Apoi, Iisus le-a explicat cum se va manifesta prezenţa Duhului Sfânt în vieţile lor: "Ci voi veţi primi o putere, când Se va pogorî Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudea, în Samaria, şi până la marginile pământului." După această mărturisire, pe când se uitau ei la El, Iisus s-a înălţat la cer, şi un nor L-a ascuns din ochii lor. (Fapte 1:8-9)
Pogorârea Duhului Sfânt la sărbătoarea Cincizecimii
În capitolul 2 din Faptele Apostolilor este descris evenimentul Pogorârii Duhului Sfânt. Aceasta s-a întâmplat „nu după multe zile" de la Înălţarea Domnului Iisus la cer şi anume după 10 zile.
În Bisericile Ortodoxe este preamărit momentul când la Ierusalim s-a pogorât asupra apostolilor lui Iisus "Mângâietorul lumii-Duhul Sfânt, promis de Hristos. În ziua Cincizecimii, ucenicii erau împreună în a