Meteorologii au explicat, pentru „Evenimentul zilei”, fenomenele extreme de care vom avea parte în această vară Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Meteorologii avertizează că în următoarele trei zile ar putea apărea ploi, vijelii şi grindină. Asta nu înseamnă că scăpăm de caniculă. Toate aceste fenomene extreme ar putea fi foarte intense şi de scurtă durată.
„Fenomenele vor apărea brusc într-o anumită zonă a ţării şi vor dispărea şi reapărea în altă parte. Deasupra Europei Centrale a apărut o masă de aer rece, iar în ultimele zile, deasupra sud estului Europei a fost o masă de aer foarte cald. Masa de aer rece din Europa Centrală a început să avanseze şi astfel tinde să dezlocuiască masa de aer foarte cald. Norii cu dezvoltare verticală determină fenomene mai severe”, a explicat, pentru „Evenimentul ziei”, meteorologul Adrian Boariu, din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Avertizarea de fenomene meteo extreme este valabilă până mâine, la ora 23.00, şi se vor manifesta în special după orele amiezii şi seara.
Ploi cu grindină, vijelii scurte
Canicula nu va dispărea. Potrivit prognozelor, ne aşteaptă din nou o vară fierbinte. În ţara noastră se vor înregistra temperaturi mai mari şi cu 4-5 grade Celsius faţă de media lunară normală a acestei perioade. Asta, în condiţiile în care luna iulie 2012 a fost cea mai fierbinte din ultimii ani.
Temperaturile ar putea creşte şi mai mult decât în această perioadă în a doua jumătate a verii, în special după data de 15 iulie.
Cei mai fierbinţi ani
La nivel planetar, luna trecută a fost a treia cea mai călduroasă lună mai începând din anul 1880, de când se realizează înregistrări ale temperaturilor. Un raport publicat de revista Nature, arată că verile anilor 2005, 2007, 2010 şi 2011 au fost mai calde decât oricare altă vară din 1400 şi până în prezent.
O mare parte din recordurile d