Aproape 300.000 de români au cerut în 2012 card european de asigurat. Asigurările au plătit servicii medicale pentru 5.500 Sursa: REUTERS
Când faceţi pregătirile de vacanţă, iar ţinta este o ţară membră a Uniunii Europene, nu uitaţi să bifaţi şi cardul european de sănătate. Se eliberează numai celor care sunt cu plata asigurărilor de sănătate la zi. Chiar dacă este un pic de umblat pentru obţinerea lui, în eventualitatea unui eveniment medical neaşteptat este de dorit să îl aveţi.
În ce ţări este valabil
Potrivit datelor oferite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, anul trecut au cerut eliberarea unui astfel de document 286.553 de români, iar în 2013, până în luna aprilie, au primit documentul aproape 70.000 de conaţionali.
Formularul pe care instituţiile medicale din afara ţării îl trimit pentru decontare este E 125. „În cursul anului 2012, CNAS a achitat către statele membre UE/Spatiul Economic European/Elveţia, (ţările în care este valabil cardul) un număr de 5.459 de formulare, reprezentând contravaloarea asisten ţei medicale de care au beneficiat asiguraţii în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate sau a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului”, arată centralizările CNAS. Pen tru serviciile medicale primite de români în afara ţării, bugetul asigurărilor publice a achitat suma de 10.000.287 euro, statele membre pentru care s-au achitat cele mai multe formulare europene E125 fiind Italia şi Germania.
„Precizăm că cele 5.459 de formulare E125 achitate nu reprezintă numărul asiguraţilor (număr CNP-uri) care în timpul şederii într-un stat membru au utilizat cardul european, deoarece pentru un asigurat pot fi emise unul sau mai multe formulare E125”, ţin să atenţioneze oficialii CNAS. Cum puteţi primi actul Pentru a obţine cardul, trebuie să parcurgeţi următorii paşi:
● depuneţi o cerere la casa de as