Povestea berii Gambrinus a început în anul 1869, iar berea a fost de-a lungul timpului una dintre cele mai căutate băuturi autohtone. Legenda spune că aceasta a luat fiinţă dintr-un pact pe care un sticlar pe nume Gambrinus l-a făcut cu diavolul, urmând ca renumele berii să treacă peste mări şi ţări, ajungând şi în România.
Berea a fost de-a lungul timpului una dintre cele mai căutate băuturi româneşti, iar Fabrica Griviţa s-a numărat printre primele de acest gen din ţară. Zeci de ani, berea Gambrinus a fost produsă în fabrica bucureşteană, iar românii s-au îndrăgostit iremediabil de gustul acesteia.
Fabrica Griviţa şi berea Gambrinus, o parte din istoria Capitalei
Fabrica de bere Luther, aşa cum se numea iniţial fabrica Griviţa, a fost ridicată în anul 1869 de neamţul Erhard Luther, cel care a venit în Bucureşti cu reţete nemţeşti de bere. La câţiva ani de la inaugurare, fabrica de la marginea Capitalei a câştigat titlul de furnizor al Curţii Regale.
Berea Gambrinus a fost făcută în fabrica Griviţa timp de aproximativ 50 de ani şi a fost una dintre cele mai băute beri, dar şi una dintre cele mai longevive mărci, potrivit capital.ro. În anii '90, berea Gambrinus era renumită pentru faptul că se putea găsi în sticlă de 1 litru, producătorii intuind atunci cererea pentru ambalaje care să ofere o cantitate cât mai mare de bere.
În anul 1905, fabrica a fost vândută unor nemţi care au continuat tradiţia berii, după cum povesteşte istoricul Constantin Stolnici: „Au cumpărat-o fraţii Czell, care aveau fabrica de bere de la Dârste, din Braşov. Şi au menţinut-o sub numele de fabrica Luther, intrând în concurenţă cu o fabrică mult mai puternică, cea a lui Dumitru Bragadiru din Calea Rahovei“ , povesteşte istoricul.
După cel de-al Doilea Război Mondial, fabrica a fost naţionalizată, iar băutura produsă acolo era una dintre cele mai căutate di