de C. MIERLUŞCĂ
24 iunie 2013 21:05
1 vizualizare
A-A+ Face parte din familia Gentianaceae. Este o plantă erbacee, anuală sau bienală, întâlnită prin fâneţe, zone umede de la câmpie până în zona subalpină. Se mai numeşte buruiană de friguri, buruiană de viermi, fiere de pământ etc.
Această specie îşi trage numele de la centaurul Chiron - personaj din mitologia greacă - care avea cunoştinţe de medicină. Ţintaura stimulează pofta de mâncare şi digestia. Mugurii înfloriţi au efect antiinflamator şi antifebril. Înfloreşte roşu sau alb în perioada iulie-septembrie. Fructul este o capsulă cu seminţe mici brune. Planta se foloseşte la tratarea dischineziei biliare. Are proprietăţi sudorifice şi diuretice. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă plantă mărunţită la o cană de apă în clocot. Se lasă acoperită 15 minute. Se strecoară. Se bea un sfert de cană cu 30 de minute înainte de masă.
În stări gripale se administrează extractul hidroalcoolic, câte o jumătate linguriţă de 7-8 ori pe zi. Se recomandă în special în cazul infecţiilor respiratorii, dureri de cap şi cu efecte puternice împotriva febrei.
Planta se recomandă în cazul intoxicaţiilor alcoolice şi cu substanţe chimice, fiind un protector hepatic. În cazul hepatitei de tip A, B, C, se iau patru linguri de pulbere de \intaură pe zi. Cura durează o lună, cu pauză de o săptămână, după care se poate repeta.
În balonări, se ia înainte de masă o linguriţă de extract hidroalcoolic de \intaură.
În obezitate, se ia o linguriţă de pulbere de \intaură cu o jumătate de oră înainte de masă.
Ţintaura se recomandă în leucemie, ca adjuvant, când se administrează câte o jumătate de linguriţă de 3-4 ori pe zi, timp de două luni, după care se face o pauză de 2 săptămâni.
Pentru tratarea de malarie, boli de ficat, se prepară o linguriţă plantă uscată la o cană de apă rece. Se