Există sate în județ în care nu a fost construită nicio vilă. Localitățile nu sunt multe, dar reflectă starea de sărăcie din zonă.
În multe localități din județ, casele reprezintă un mod de a etala nivelul de trai. Cu cât are mai multe camere, balcoane sau detalii arhitectonice, cu atât proprietarul arată că este mai bogat. Uneori, îmbinările de stil fac ca rezultatul final să nu fie unul foarte plăcut privirii, dar acest lucru contează mai puțin. Mesajul transmis: proprietarul are o anumită putere financiară. Iar în localități precum Săbăoani, Gherăești, Tămășeni sau Adjudeni, vilele se înalță falnice, una lângă cealaltă, vorbind, parcă, despre cei plecați în străinătate cu speranța că, într-o zi, vor rămâne acasă.
La polul opus sunt satele fără nicio vilă. Acolo, “bogați” sunt cei care au cu ce să-și întrețină casele, să nu le lase pradă timpului. Este vorba, în general, de localități îmbătrânite, în care timpul trage în jos și oamenii, și clădirile. “Ce sunt acelea vile?! Nu există niciuna, nu avem așa ceva. Anul acesta, am văzut că un tânăr curajos a început construcția unei case cu mansardă. În rest, cine și cu bani să-și facă vilă?”, întreabă, retoric, primarul Augustin Holmanu. Doar clădirea în care funcționează Postul de Poliție mai are un etaj, în sala de sus ținându-se ședințele de Consiliu Local.
Situația stă aproape la fel și la Bozieni. Comuna este, totuși, ceva mai răsărită. “Avem 15 case cu mansardă, dar nu avem niciuna cu etaj și mansardă. Nu au oamenii bani, iar tinerii preferă să locuiască mai aproape de oraș. Anul acesta, am primit fonduri de la Guvern pentru apă și canal și sper ca proiectele acestea, care înseamnă un plus de confort, să atragă tinerii și investitorii în zonă”, a spus primarul Doinel Grumezescu.
În comuna vecină, Oniceni, există chiar și două blocuri. Au fost ridicate înainte de 1989, pentru ca