În ultima sa lucrare, a cărei traducere tocmai a apărut în Olanda, scriitorul austriac Robert Menasse demontează clişeele referitoare la Bruxelles şi instituţiile europene. El povesteşte pentru Trouw, într-un articol tradus de Presseurop, că, printre alte efecte, criza a accelerat integrarea spre o Europă “post-naţională”.
Am fost odată în vizită la un funcţionar al Comisiei Europene. De la fereastra lui din clădirea Berlaymont de la Bruxelles, acesta privea peste Wetstraat spre clădirea Justus Lipsius a Consiliului European. Cu cât dispreţ şi cu câtă ură se uita la clădirea de peste drum! Funcţionarii de la Comisia Europeană încearcă din răsputeri să edifice Europa, dar întâmpină o rezistenţă continuă din partea apărătorilor intereselor naţionale de la Consiliul European!”.
Între martie 2010 şi sfârşitul anului trecut, scriitorul austriac Robert Menasse a făcut naveta între Viena şi Bruxelles, centrul administrativ al Europei. Planul lui era să se documenteze în vederea unui roman a cărui acţiune urma să se petreacă în mijlocul birocraţiei de la Bruxelles. “Nici n-ajunsesem bine şi a izbucnit criza din Grecia. Se sfârşise cu viaţa normală, de zi cu zi; cuvântul ‘criză’ era pe buzele tuturor”. Cinci surprize cu privire la Bruxelles
Menasse a încercat să întoarcă lucrurile în favoarea lui şi s-a dedicat crizei. “M-am adâncit tot mai mult în discuţii şi am observat cum viziunea mea despre Europa se schimbă fundamental”. În locul romanului planificat, Menasse a scris un eseu înflăcărat despre Europa, Der Europäische Landbote (Curierul european; nu a fost tradusă în limba română).
Chiar şi în mediul în care trăieşte Menasse – să-i spunem “Viena luminată” –, euroscepticismul a luat proporţii tot mai însemnate. “Cei de la Bruxelles” sunt de vină că “noi, austrieci conştiincioşi”, trebuie să băgăm adânc mâinile în portofele. Aşezat pe o terasă, în mi