Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat într-o conferinţă de presă că judecătorii Curţii Supreme i-au cerut ca parlamentarii să nu mai fie judecaţi în prima instanţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cazanciuc a explicat că astfel a ajuns ca în comisia parlamentară să fie promovat amendamentul care prevede că senatorii şi deputaţii nu vor mai fi judecaţi de Curtea Supremă. Conducererea Curţii Supreme susţine însă că nu a cerut degrevarea de dosarele cu parlamentari şi că doar un singur judecător al instanţei a formulat o astfel de opinie.
Ministrul Cazanciuc a declarat că a fost de acord cu modificarea Constituţiei prin care Curtea Supremă este degrevată de dosarele cu parlamentari. Ministrul a argumentat că judecătorii Curţii Supreme ar fi suprasolicitaţi de dosarele de corupţie, în care sunt judecaţi parlamentarii.
În esenţă, din articolul 72 din Constituţie a fost eliminat următorul paragraf: ”Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”
Cazanciuc a declarat că amendamentul prin care se elimină competenţa Curţii Supreme să judece în prima instanţă senatorii şi deputaţii a fost promovat la solicitarea judecătorilor de la instanţa supremă.
"Am fost de acord cu această propunere formulată de judecătorii Înaltei Curţi. Practic, aici nu este vorba decât de încercarea Înaltei Curţi de a deveni ceea ce este şi prin denumire - o curte de casaţie - şi anume de a reduce treptat judecata în primă instanţă pentru orice categorie profesională, orice formă de demnitate şi să se concentreze pe ceea ce înseamnă unificarea practicii", a spus Cazanciuc.
În replică, preşedintele Curţii Supreme, judecătoarea Livia Doina Stanciu, susţine că nu a fost formulată o astfel de solicitare