Ocolul Silvic Borşa a devenit celebru în întreaga ţară pentru cazurile de ilegalităţi flagrante, abuzuri, restituiri şi defrişări cu cântec. La începutul lunii trecute, Ocolul Silvic a fost desfiinţat. Se spune că la baza deciziei ar fi faptul că şeful Ocolului nu a putut fi demis.
Demiţi şeful sau desfiinţezi instituţia? Aceasta e întrebarea care planează asupra controversei din jurul celui mai celebru Ocol Silvic al judeţului: Ocolul Silvic Borşa. Regia Naţională a Pădurilor a închis Ocolul Silvic de Stat din Borşa în data de 7 mai a.c., se pare definitiv, atribuţiile şi suprafeţele arondate fiind împărţite instituţiilor similare din ocoalele Vişeu de Sus şi Dragomireşti. Decizia s-ar fi bazat pe faptul că acesta înregistra pierderi, rămânea fără suprafeţe importante de pădure şi din cauza prejudiciilor înregistrate. Contractele de muncă ale angajaţilor OS Borşa au fost reziliate, de la şeful de Ocol până la paznici.
Cetăţenii din zona Borşa sunt extrem de revoltaţi din cauza acestei măsuri fără precedent. De altfel şi deputatul Nuţu Fonta arată într-o interpelare că: „Oamenii sunt nevoiţi acum să parcurgă zeci de kilometri pentru a-şi rezolva problemele cu pădurile, cheltuind timp şi bani cu drumurile şi birocraţia. Mai mult, lipsa unui control de specialitate este în măsură să încurajeze furtul din pădurile Borşei, aspect pe care sunt sigur că autorităţile doresc să îl evite.
Din informaţiile care circulă în zonă mai rezultă că închiderea Ocolului Silvic Borşa ar fi consecinţa unei reglări de conturi cu iz politic, între şeful acestuia, Dănuţ Vasile Mihali, şi anumiţi potentaţi politici ai zonei. Anumite surse precizează că desfiinţarea OS Borşa este strâns legată de negăsirea unei alte posibilităţi legale de a-l demite pe şeful de ocol. Se pare că în urmă cu doi ani, şeful OS Borşa ar mai fi avut o decizie d