„Guvernul afgan nu a exercitat niciodată vreun control asupra Internetului, permițînd în același timp un regim foarte tolerant al consumului de alcool, cel puțin in privința străinilor."
Unul din lucrurile puțin stiute despre Afganistan este că in ultimul deceniu a conținut oaze de libertate de neinchipuit in cele doua țări intre care e prins: Iranul si Pakistanul.
Șocul fugii talibanilor, in toamna lui 2001, și masiva invazie occidentală, au adus, cel puțin in Kabul și în câteva alte mari orașe, o tectonică schimbare în moravuri.
De-a lungul sfertului de secol de războaie civile, urmate de regimul talibanilor, afganii fuseseră rupti de lumea exterioara si iata ca dupa 2002 au descoperit Internetul. Spre deosebire de toate țările din regiune, guvernul afgan nu a exercitat niciodată vreun control asupra Internetului, neposedand nici tehnologia necesară si nici formuland vreo intenție in acest sens.
Acolo unde Iranul interzice Facebook si Twitter (ca si China si Coreea de Nord), un număr uriaș de afgani sint conectați pe Facebook, fiecare localitate e ințesată de buticuri si cafenele internet, semnalul fiind difuzat prin sateliți controlați de mari companii internaționale de comunicații.
La fel, afganii capteaza fara restrictii oricate canale internationale de TV prin satelit doresc, inclusiv occidentale, de divertisment, știri in continuu, sau pornografice.
Pana si televiziunea privată locală afgană este liberă (deși o libertate precară), intr-un mod de neimaginat in Iran.
La fel de flagrant e regimul consumului de alcool. De-a lungul întregului deceniu 2000 si pînă recent, când a reinceput o tendință de reislamizare a moravurilor, Kabulul prezenta un aspect foarte straniu: nenumărate erau restaurantele, barurile si magazinele care serveau si vindeau alcool străinilor. Ca intr-un soi de nouă