Sărbătoarea “Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava” a căpătat de-a lungul timpului o importanţă aparte în spaţiul bucovinean, mii de pelerini sosind în fiecare an la Suceava, în aceste momente de mare simţire religioasă. Credincioşi din toate colţurile ţării, din Suceava, dar şi din alte judeţe, Maramureş, Botoşani, Iaşi, au început să sosească de ieri dimineaţă pentru a participa la hramul Mănăstirii “Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” şi la slujbele religioase care vor fi oficiate.
O parte dintre credincioşi s-au aşezat la rând pentru a ajunge la racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, aşezată sub baldachinul din curtea mănăstirii, raclă frumos împodobită, care a fost scoasă tot ieri din mănăstire. La orele amiezii deja se formase o coadă de câteva zeci de credincioşi care doreau să atingă racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou, patronul spiritual al Sucevei.
Astăzi, racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou va fi purtată de mai mulţi preoţi pe umeri, de-a lungul principalelor artere ale municipiului, cu popasuri în dreptul următoarelor locaşuri de cult: Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, Biserica „Sf. Înviere”, Biserica „Sf. Gheorghe” (Mirăuţi), Biserica „Sf. Dumitru”, Biserica „Sf. Nicolae”, Catedrala „Naşterea Domnului” (Mărăşeşti), Biserica „Naşterea Maicii Domnului” (Tribunal) şi înapoi la mănăstirea suceveană.
Cu smerenie şi credinţă, enoriaşii aşteptau sub zidurile mănăstirii slujba de Priveghere
Fiecare purtând în suflet câte o poveste de viaţă, dar şi grele poveri, enoriaşii îşi dovedesc an de an credinţa, răbdarea şi puterea de a urma negreşit racla Sfântului Ioan cel Nou de-a lungului întregului traseu, fie pe arşiţă, fie pe ploaie. Sub soarele fierbinte de ieri, aceştia se rugau în curtea mănăstirii, pe pături aduse de acasă, în corturi sau sub umbrele care să-i apere de soarele dogoritor.
Elena Lungu, venită pentru procesiune de