Circa 350 de elevi din mai multe localităţi beneficiază de un acord semnat între autorităţile locale din cele două ţări.
În perioada 20-23 iunie 2013, la Constanţa, au avut loc lucrările primei sesiuni extraordinare ale Ligii Femeilor Primari ai Comunelor din România. La lucrări au participat 36 de femei primari ai comunelor din România, precum şi o delegaţie a Congresului Autorităţilor Locale din Republica Moldova (CALM), reprezentată prin femei primar de comune.
Printre problemele dezbătute în cadrul acestei sesiuni, s-au stabilit măsuri prin care să se aducă la îndeplinire Acordul semnat la Chişinău, la data de 24 mai 2013, în cadrul primei şedinţe comune a Congresului Autorităţilor din Republica Moldova şi Asociaţia Comunelor din România. Astfel, s-au pus bazele unor acorduri de colaborare între commune din România şi comune din Republica Moldova.
Ca urmare a parteneriatelor deja existente şi a celor care urmează să se încheie între administraţiile publice locale ale Reţelei Femeilor din cadrul CALM şi ale Ligii Femeilor Primari din cadrul ACoR, în aceste zile, un grup de 150 copii din Republica Moldova, respectiv localităţile Budeşti, Selemet, Sărată Veche, Puhaceni, Vatici, Străşeni, se află pe litoralul românesc, într-un schimb de experienţă cultural-educativ.
De asemenea, în perioada 01-07 iulie 2013, cel de-al doilea grup de copii, din localităţile: Cucoare, Crihana Veche, Capaclia, Bahrinesti, Clisova, Ocolina, Radulenii Vechi, ce însumează 200 copii va sosi pe litoralul românesc, beneficiind de o minivacanţă – urmare a acordurilor de parteneriat încheiate în cadrul lucrărilor. Astăzi, comuna Cumpăna va fi gazda primului grup de copii, care vor vizită localitatea şi se vor întâlni cu elevi de aici. Elevii moldoveni vor fi însoţiţi de primari ai localităţilor din care provin, de preoţi, profesori şi alţi reprezentanţi ai administra