De cateva saptamani, apele au inceput sa se tulbure in stanga Nistrului. Observatorii din societatea civila moldoveana spun ca au fost martori cand regimul de la Tiraspol si Federatia Rusa au inceput militarizarea regiunii. Liderul Evgheni Sevciuk a dat legea Frontierei de Stat a Transnistriei, ce muta granita in teritoriul controlat de R. Moldova.
S-a vorbit despre un nou razboi la Nistru, despre o incercare a Rusiei de a deraia parcursul european al Moldovei, inaintea summitului crucial de la Vilnius, in noiembrie, despre jocuri de razboi si provocari.
OSCE, SUA si UE au luat pozitie fata de tensiunile declansate de liderii transnistreni prin legislatia privind frontiera. Situatia este in plina evolutie si la Chisinau se asteapta noi provocari din partea Tiraspolului.
In toata aceasta anticipare anxioasa, doi experti au acceptat sa explice, pentru
Ziare.com, cum privesc ei problema si de ce e o situatie ingrijoratoare, dar deocamdata nu are sanse de a scapa de sub control.
O voce de dincolo de Atlantic, a expertului american Matthew Rojansky, director adjunct al Programului Rusia si Eurasia din cadrul "Carnegie Endowment for International Peace", sustine ca este limpede ca "mediul pe ambele parti ale Nistrului a devenit mai otravitor decat oricand in ultimii doi ani".
"Din nefericire, aceasta situatie nu serveste intereselor niciunei parti, incluzand aici si Federatia Rusa si Romania", apreciaza acesta, intr-o interventie pentru Ziare.com.
Rojansky continua exprimandu-si speranta ca presedintele OSCE, membru al formatului de negociere 5+2, Ucraina, "poate juca un rol in prevenirea conflictului, in caz de nevoie urgenta". Un conflict la Nistru nu este, asadar, exclus, nici de expertul american. Acesta insista insa ca singura solutie pentru reglementarea conflictului transnistrean este "ini