De Ziua Universală a Iei, când fiecare româncă este îndemnată să poarte bluza tradiţională, designerul Valentina Vidraşcu şi meşterul popular Maria Cristea ne explică tainele piesei-cheie din portul naţional.
Ia recucereşte atenţia româncelor, dar intră şi în garderobele femeilor din toată lumea. Ea este apreciată pentru simpleţe şi eleganţă, potrivindu-se oricărui tip de figură şi oricărei vârste. Bluza naţională exprimă personalitatea celei care o poartă, iar Valentina Vidraşcu este sigură: ia nu e doar o haină, ea vorbeşte despre posesoare.
Simbol identitar
Designerul explică secretul popularităţii lor prin faptul că sunt frumoase. „În perioada de globalizare, când toate graniţele dintre popoare se şterg, lumea a început să-şi dea seama de preţul culturii proprii. Femeile s-au săturat de moda anilor 1960 sau 1980, stil care se reia de zeci de ori. Toate tendinţele modei se duc, iar ia este veşnică, un simbol identitar al românismului“, argumentează Valentina Vidraşcu. În opinia ei, românii au cel mai frumos costum popular, lucru care se datorează coloristicii, ornamentelor şi integrităţii lui.
Însă frumuseţea iei nu e singura cheie a succesului ei, e de părere Maria Cristea, vicepreşedintele Uniunii Meşterilor Populari şi fondatoarea Casei Cristea. „A fost un timp când toate valorile naţionale au fost date uitării. Din fericire, s-au schimbat generaţiile. Tinerii de acum sunt cei mai mari fani ai iei, pentru că ei nu au cunoscut regimul sovietic, ei au simţul românismului“, mărturiseşte meşteriţa.
Brodau mesaje pe cămăşile flăcăilor
Deşi fiecare dintre ele a făcut o facultate departe de folclor şi design, ambele creatoare de bluză românească spun că ia a fost o dragoste de la prima vedere. „Când am început acest atelier, mi-am luat meşteriţele şi am plecat la Bucureşti la Muzeul Ţăranului Român. Am stat o zi întreagă cu ochii pe