Este concluzia la care a ajuns Hanna Karlsson, cercetator la Institutul elvetian Karolinska. Expertul a comparat modul in care actioneaza diferitele particule din aerul asupra unor celule pulmonare create artificial.
Rezultatele studiului au aratat ca particulele din aerul din metrou au cel mai distrugator efect aupra ADN-ului uman, comparativ cu particulele prezente in emisiile auto si cu particulele formate ca urmare a arderii lemnului. S-a constatat, astfel, ca aerul din metrou cuprinde un numar mai mare de particule de fier, care apar prin frecarea rotilor de sine. Cand respectivele particule ajung in organismul uman, in celule se formeaza radicali liberi, care exercita o actiune ucigatoare asupra ADN-ului, sporind, astfel, riscul de afectiuni canceroase.
„Este o problema foarte serioasa, pentru ca nielul de concentratie a acestor particule in aer este destul de ridicat, iar oamenii il inhaleaza pe o durata indelungata de timp”, a comantat doctorul Karlsson. In opinia expertului, rezultatele obtinute demonstreaza necesitatea asigurarii unui sistem mai performant de purificare a aerului din metrou.
Particule se formeaza, de asemenea, prin frecarea pneurilor masinilor de suprafata drumurilor, ele putand determina, conform studiului, puternice reactii inflamatorii in organism. Particulele daunatoare pot fi o consecinta a arderii incomplete a carburantului sau uzarii asfaltului.