Gheorghe Boantă a fost consilier local la Petrila, dar mai înainte de asta este profesor. Mai important pentru el este faptul că este petrilean, iubeşte localitatea în care s-a născut şi unde a învăţat şi iubeşte valorile. Tocmai de aceea, de 10 ani, acordă un premiu celor mai buni elevi care au terminat ciclul gimnazial şi, de doi ani, pentru cei care au terminat liceul.
„Eu am fost copil sărac, am venit dintr-o familie modestă. Am învăţat din 1965 la Şcoala Nr. 5 din Petrila şi apoi am predat acolo. Vreau să răsplătesc valoarea. În 1973, elev fiind, am luat premiul I pe ţară la Olimpiada de Ştiinţe Tehnice, topografie minieră. Respect copiii care ajung să aibă rezultate bune, şi vreau să arăt că şi la Petrila se face şcoală, şi încă una de calitate. Ultimii 4 elevi care au primit premiul de la mine învaţă acum la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi”, spune Gheorghe Boată.
Premiul şi diploma acordate se numesc simplu: „Ghiţă Boantă”. Anul acesta, premiul de 100 de lei l-a luat Dana Lorena Onicaş, elevă la Şcoala Gimnazială Nr. 5 din Petrila, care a terminat clasa a VIII-a B cu media 9,97, în clasa dirigintelui Alin Roşca. Lorena se pregăteşte pentru liceu şi vrea neapărat să ajungă tot la Petrila, la secţia Ştiinţe ale naturii.
Se pare că secţia Ştiinţe ale naturii de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi din Petrila este una valoroasă. Elevele de liceu care au fost premiate de profesorul Boantă au terminat această secţie. Primul premiu, în valoare de 200 de lei, l-a acordat anul trecut, la împlinirea a 50 de ani de existenţă a instituţiei de învăţământ. Premianta, eleva Elena Grunţă, terminase clasa a XII-a A la clasa profesorului Diana Gabor. Acum urmează cursurile Facultăţii de Medicină. Tot de la această secţie, dar din clasa a XII-a B, vine şi ultima liceană premiată, Maria Irina Popa, eleva dirigintei Georgiana Rusu. Şi ea tot