Igor Boțan: „Trebuie să ne învăţăm să facem o distincţie clară între populism şi comunicarea cu cetăţenii.”
Declaraţia parlamentului de la Chișinău despre situatia din regiunea transnistreană, semnată de majoritatea actorilor politici de la Chișinău, cu excepţia liberalilor conduși de Mihai Ghimpu și ai socialiștilor conduși de Igor Dodon, este unul din subiectele pe care Vasile Botnaru le-a discutat cu analistul politic Igor Botan, director executiv al Asociatiei pentru Democrație Participativă ADEPT.
Igor Boţan: „Criza politică a fost depăşită, Alianţa pentru Integrare Europeană a fost înlocuită cu coaliţia pro-europeană. Însă aceasta din urmă s-a pomenit într-un fel de cleşte, cu o opoziţie de stânga, dar şi cu una de dreapta. Mai mult decât atât, nu există încredere între partenerii din noua coaliţie, aşa cum ne spune chiar ex-premierul şi liderul celui mai puternic partid politic, Vlad Filat. De acea avem aceste scandaluri în Parlament şi atitudini populiste care se reflectă în atitudinea Parlamentului faţă de situaţia din Transnistria, precum şi atitudinea Parlamentului faţă de situaţia de la Banca de Economii.”
Europa Liberă: Telespectatorii spun că e cam cinică treaba aceasta, când în subiecte cum ar fi Banca sau cum ar fi subiectul transnistrean să se facă populism şi gesturi pentru ştirile de televiziune.
Igor Boțan x Igor Boțan Igor Boţan: „Este adevărat că există populism, dar sunt lucruri care trebuie remarcate. Este foarte interesant că, pentru declaraţia privind situaţia din Transnistria, au votat cei care sunt la guvernare şi cei care au şanse să rămână la guvernare sau să vină la guvernare, după alegerile parlamentare ordinare sau anticipate. Partidele, care nu prea au şanse, au votat împotriva acestei declaraţii.”
Europa Liberă: Vă referiţi la Ghimpu cumva?
Igor Boţan: „Mă refer