Kim Jong Un are mare "grija" de "tradatorii statului", asa cum ii numeste Phenianul pe cei care incearca sa fuga peste granita. Unii reusesc, altii, insa, au ghinionul sa fie prinsi. Pe ei regimul ii pedepseste in cel mai crunt mod posibil.
Coreea de Nord ii trateaza pe transfugi ca pe tradatori ai statului. Acestia sunt condamnati la munca silnica, primind pedepse de pana la 5 ani. In "cazurile extrem de grele" sau cand se are loc un "sabotaj asupra statului", condamnarea suna sec: inchisoare pe viata sau condamnare la moarte. Expertii sud-coreeni de la Centrul pentru Drepturile Omului din Seul sustin ca 5% dintre detinutii inchisi in lagarele nord-coreene se afla aici dupa ce au esuat in incercarea de a fugi peste granita.
Acum, cazul celor 9 tineri nord-coreeni, care la sfarsitul lunii mai au fost arestati in Laos si extradati de urgenta la Phenian, a atras din nou atentia comunitatii internationale. ONU a acuzat Laosul si China ca nu respecta conventia referitoare la refugiati. Conform acesteia, tarile primitoare nu au dreptul sa-i trimita pe refugiati inapoi in tara natala, daca acolo sunt amenintati de pedepse dure sau inchisoare.
In definitiv, pana acum, Laos trecea drept o statie sigura in drumul transfugilor catre Coreea de Sud. China, de cealalta parte, ii trateaza ca refugiati ca "problema economica" si nu le asigura aparare conform conventiei ONU pentru refugiati, scrie Deutsche Welle.
Nord-coreenii in lume
De la sfarsitul razboiului din Peninsula Coreeanaa si pana in 1999, din Coreea de Nord au fugit 1.100 de cetateni. De atunci numarul refugiatilor a crescut continuu.
Numai in 2009 au fugit din tara aproape 3.000 de oameni. Conform unor date detinute de Ministerul Sud-Coreean pentru Unificare, 25.000 de cetateni nord-coreeni traiesc in Coreea de Sud, iar 5000 in alte tari. Numarul cel