de Andra MARINESCU
andramarinescu@tribuna.ro
24 iunie 2013 16:52
68 vizualizari
A-A+ A doua zi de Rusalii sa dat "slobod la scăldat în râu" în Sălişte şi în localităţile învecinate. Flăcăii sau "înarmat" cu găleţi, furtunuri sau bidoane şi au pornit să "vâneze" fete nemăritate, care să îi viseze în noaptea care avea să urmeze. Tradiţia se păstrează de sute de ani, spun localnicii, iar tinerii găsesc în ea nu numai valorificarea datinilor, ci şi un prilej de distracţie şi amuzament, udând tot ce prind în cale: prieteni, cunoştinţe sau chiar... maşini.
Sălişte, Galeş şi Tililşca sunt câteva dintre localităţile în care obiceiul udatului, de Sânziene, este sărbătorit azi. Cetele de juni au sărit în râu sau au mers la fântâni să îşi umple găleţile pentru a uda fetele. Tradiţia este veche şi înseamnă că, din 24 iunie şi până pe 15 august, de Sfântă Mărie, s-a dat "slobod la scăldat în râu". De altfel, o altă datină, cu această ocazie, este aceea potrivit căreia fetele caută în pădure o fântâniţă unde aruncă flori, adică sânziene. După ce se linişteşte apa, privesc în limpezimea ei chipul alesului lor. Tot cu sânziene îşi încercau norocul şi acasă. Ele făceau cuniniţe din flori şi le aruncau pe casă. Dacă buchetele cădeau, era rost de nuntă în acel an, iar dacă nu, fetele mai aveau de aşteptat.
Fără scuze
În centrul oraşului Sălişte, astăzi, au fost două tabere: una a vânătorilor şi alta a vânaţilor. Prima dintre ele era echipa formată din tinerii care, cu apă în sticle sau găleţi, ocheau şi fugeau după "pradă", adică cea de-a doua tabără, a fetelor tinere. De cum vedeau un flăcău apropiindu-se, ele încercau să găsească loc de ascunziş, fie în magazine sau în piaţă, fie printre ceilalţi trecători. Dar puţine scăpau. "Nu mă uda, am telefonul!" a fost o frecventă scuză a fetelor, care, însă, nu le-a cruţat. De asem