Delirul şi halucinaţiile duc, netratate, spre schizofrenie.
Tot mai multe persoane ajung la Spitalul de Psihiatrie cu delir şi halucinaţii. Tulburările psihotice îi fac să aibă vedenii şi să se teamă chiar şi de propria lor umbră. Boala atacă atât tineri, cât şi vârstnici, indiferent de situaţia economică sau statutul social.
Un pacient în vârstă de 23 de ani, diagnosticat cu delir, a ajuns la spital în urmă cu o săptămână. Tânărul, în vârstă de 23 de ani, susţinea că este urmărit de fiinţe demonice. „Era extrem de agitat şi de speriat. Nu putea să doarmă bine, se speria din orice şi credea că demonii pe care îi vedea îi vor face rău“, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, medicul psihiatru al ieşeanului. Psihoza tânărului era atât de avansată, încât acesta îi descria pe demoni cu amănuntul, le dădea chiar şi nume şi simţea permanent că sunt lângă el. „Cu ajutorul medicaţiei, acesta şi-a mai revenit, dar are episoade în care din nou are vedenii. Oricum, faţă de când a venit prima dată, acum a început şi el să se îndoiască de ceea ce spune că vede“, a adăugat dr. Alexinschi. Bărbatul s-a îmbolnăvit acum un an jumătate, iar familia nu îşi explică cum s-a ajuns la aşa ceva. „Rudele acestuia au afirmat că nu a avut probleme majore, că totul s-a petrecut deodată, cel mai probabil pe fondul unui psihostresant, dar şi al vulnerabilităţii biologice“, a adăugat medicul psihiatru.
Cadrele medicale susţin că debuturile zgomotoase ale psihozelor sunt cele mai uşor de tratat şi au un pronostic bun. „Dacă totul s-ar fi petrecut în linişte, familia şi-ar fi dat seama târziu că este bolnav şi poate nu ar fi avut mari şanse de recuperare. Acum însă, pacientul este stabil şi dacă respectă corect medicaţia şi vine la timp la controale, este posibil să-şi revină în cele din urmă“, a precizat dr. Alexinschi.
Tulburarea psihotică necesită un timp de circa o lună de