În fiecare vară, pacienţii internaţi în Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin trec printr-o adevărată probă de foc, fiind nevoiţi să îndure căldura năucitoare din saloane. La temperaturi de peste 35 de grade Celsius afară, în saloane nu este mai bine, iar singurele metode de protecţie sunt uşile şi geamurile deschise şi folii de aluminiu puse în ferestre.
Acest lucru se întâmplă pentru că o ordonanţă de guvern interzice spitalelor să cumpere aparate de aer condiţionat sau orice altă aparatură electrocasnică din banii alocaţi pentru finanţare. Instalaţiile de climatizare ar fi singura soluţie pentru ca pacienţii să se simtă confortabil în saloane. Numai că din cele 100 de saloane ale spitalului, doar în 30 sunt instalate aparate de aer condiţionat, mare parte dintre acestea obţinute din sponsorizări. În rest, bolnavii cu diferite afecţiuni, între care pacienţii internaţi la neurologie sau cardiologie, pentru care căldura este extrem de periculoasă, suportă temperaturi sufocante.
„Sunt temperaturi greu se suportat, dar nu avem ce face“, a spus un pacient.
„Este foarte cald, pe coridoare, în saloane. Stăm cu geamurile deschise, cu uşile deschise, e greu, aerul este irespirabil. A vrut fata mea să îmi aducă un ventilator, dar nu au lăsat-o medicii. Au spus că nu avem voie cu aşa ceva“, a spus alt pacient internat la cardiologie.
Oficial, din 2009, spitalul nu mai are voie să cumpere instalaţii de aer condiţionat şi nici altă aparatură electrocasnică.
„Avem o problemă în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici, cu o ordonanţă de guvern adoptată în anul 2009, în care au fost introduse mai multe obiecte de inventar şi mijloace fixe, printre care şi aparatele de aer condiţionat sau frigiderele. Aceste aparate nu le putem cumpăra decât cu ajutorul sponsorizărilor“, a spus Doina Borugă, managerul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Sev