Bursele europene s-au corectat în şedinţa de luni cu până la un minus de 2%, investitorii reacţionând la scăderea puternică a bursei chineze şi la temerile privind consecinţele negative pe care le-ar putea avea asupra economiei chineze restrângerea stimulilor financiari de către FED.
Indicele Shanghai Composite al bursei chineze a scăzut cu 5,3% ieri, cea mai mare scădere zilnică din ultimii patru ani. Scăderea a contaminat şi bursele europene: indicele francez CAC 40 a scăzut cu 2,16%, indicele german DAX a pierdut 1,5%, iar indicele bursei de la Londra FTSE 100 s-a corectat cu 1,4%. La Bucureşti, bursa a fost închisă ieri, ziua de 24 iunie fiind declarată sărbătoare naţională, astfel că analiştii se aşteaptă ca astăzi acţiunile româneşti să scadă din cauza corelării cu pieţele externe.
„Bursa de la Bucureşti va scădea pentru că, deşi la nivel macroeconomic ne-am stabilizat, nu există suficient capital autohton pentru a ţine piept retragerilor făcute de investitorii străini“, a spus Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj.
Declinul abrupt al bursei chineze a fost cauzat de retragerile masive de capital făcute de investitorii străini după ce Ben Bernanke, şeful Federal Reserve, banca centrală a Americii, a anunţat săptămâna trecută că va restrânge treptat programul de relaxare monetară prin care a injectat lunar 85 miliarde de dolari în pieţele financiare.
Pomparea de bani în pieţe alături de dobânzile zero din America au făcut ca mare parte din banii ieftini ai FED să intre în pieţe emergente, precum China, care ofereau randamente peste cele ale pieţelor mature.
„Asistăm la retrageri masive ale investitorilor străini din China. Prin stoparea banilor ieftini, fondurile de investiţii se retrag de pe pieţele considerate cele mai vulnerabile, iar China este considerată o economie vulnerabilă după ce indicatorii din economie arată o î