Bobotanii din toate zările s-au întors de Rusalii acasă, pentru a sărbători, împreună, împlinirea a 800 de ani de la atestarea documentară a localităţii, dar şi lansarea primei monografii a satului.
Cele două evenimente au fost marcate printr-o reuniune organizată ieri, după slujba de Rusalii, la Căminul Cultural din Bobota. Primăria Bobota i-a invitat la reuniune pe toţi bobotanii, printre cei care au răspuns invitaţiei numărându-se şi fii ai satului veniţi de la mare distanţă, precum deputatul Andreea Paul, dar şi oaspeţi precum deputatul Lucian Bode, care reprezintă colegiul din care face parte şi Bobota în Parlamentul României.
Graţie monografiei satului, o consistentă lucrare apărută sub coordonarea istoricului Marin Pop, evenimentul de ieri s-a desfăşurat sub semnul aducerii aminte, mai ales că pe un ecran pregătit de organizatori au rulat imagini cu satul de altădată, cu dascălii care i-au învăţat pe părinţii şi pe bunicii noştri, dar şi cu personalităţile, deloc puţine la număr, pe care le-a dat acest sat. De altfel, o parte importantă a lucrării este consacrată personalităţilor pe care Bobota le-a dat istoriei noastre naţionale, începând cu Teodor Mărcuş, Clara Maniu şi, bineînţeles, Corneliu Coposu.
Monografia a fost realizată cu bani de la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, prin programul de finanţări nerambursabile pe anul 2013, şi Primăria Bobota.
Şcoala „Gheorghe Şincai” din Bobota a fost, la rândul său, implicată în realizarea monografiei, dar şi în realizarea spectacolului prezentat în faţa celor veniţi la sărbătoare. La eveniment au fost de faţă şi reprezentanţi ai Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă, specialiştii instituţiei studiind, de-a lungul timpului, zona, rezultatele studiilor lor fiind cuprinse, de asemenea, în monografie.