Timp de o săptămână, “Mușatinii” romașcani s-au implicat în reabilitarea bazei materiale a Școlii nr. 1 din Bicaz, au vopsit pereții exteriori ai sălii de sport și gardul care împrejmuiește școala. Activitățile s-au derulat în cadrul parteneriatului “Work & fun”, încheiat între Asociația “Mușatinii”, Asociația “Prisme” din Rennes, Liceul Teoretic și Școala nr. 1 din Bicaz.
În proiect au fost implicați 16 romanvodiști, 15 francezi, zece liceeni și elevi de gimnaziu din Bicaz. Participarea la proiect nu a însemnat, însă, numai muncă. Tinerii au fost în excursie la Lacul Roșu, s-au plimbat cu vaporașul pe Lacul Bicaz și au escaladat Ceahlăul.
“A fost o săptămână de activitate intensă, extenuantă, cu multă muncă, dar în care ne-am simțit foarte bine. Am muncit împreună, am socializat și, foarte important, le-am făcut cunoscut francezilor un minunat colț de natură din județul nostru. Și, pentru că peisajele minunate din natură nu trebuie «stricate» de oameni, am hotărât ca «Mușatinii» să revină la Bicaz pentru a ecologiza lacul, pe care l-am găsit plin de PET-uri. Mă bucur că avem elevi care vor și care pot să se implice în astfel de activități”, a spus profesorul Ovidiu Albert, coordonatorul voluntarilor romașcani.
Pentru grupul de francezi, acțiunile din județul Neamț au reprezentat doar o parte din cursul de formare de un an de zile, în urma căruia vor primi certificate de animatori autorizați. Printre probele pe care aceștia le au de susținut la finalul cursului se numără și o probă de rezistență fizică, pentru care s-au antrenat urcând pe vârful Toaca. “A fost o săptămână foarte interesantă, am descoperit o nouă țară, o nouă cultură și am întâlnit persoane foarte agreabile și interesante. Sperăm să păstrăm contactul cu românii, care ne-au primit foarte frumos. Am urcat pe Ceahlău, a fost dificil, dar am reușit toți. Recompensa a fost p