Ofiţerul de poliţie judiciară DNA, Dan-Emil Manolachi, acuzat că i-a servit documente secrete fostului secretar de stat, Valentin-Răducu Preda, este cercetat de procurori şi pentru un flagrant eşuat. Povestea comisarului-şef, inflitrat în DNA, pare desprinsă din scenariul fi lmului „Cârtiţa”, în regia lui Martin Scorsese.
O operaţiune ratată l-a scos pe ofiţerul Dan Manolachi în evidenţă şi l-a adus în atenţia colegilor de la anticorupţie. Din acest moment, el a fost supravegheat intens şi s-a descoperit cum „sifona” informaţiile. Povestea flagrantului eşuat a început pe 26 noiembrie 2012, atunci când procurorii DNA s-au sesizat cu privire la faptul că angajaţi din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) sunt implicaţi în acţiuni de trafic de influenţă în contextul executării unor obligaţii financiare asumate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în cadrul unui contract cu o societate comercială.
Contractul
● Procurorii au explicat că, în 2010, CNADNR a atribuit societăţii Novensys Corporation contractul de servicii „Sistem Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare şi Control a Rovinietei”, în valoare de 35.960.605 de lei, iar societatea avea ca subcontractant declarat, în acest contract, firma UTI Grup SA Bucureşti.
Filiera secretarilor de stat
● Pe 22 noiembrie 2012, prestatorul a emis prima factură, în valoare de circa 3,3- 3,4 milioane de lei (reprezentând costurile unor licenţe necesare funţionării sistemului infomatic, care a primit „bun de plată” de la CNADNR).
● Conform normativelor interne, având în vedere calitatea MTI de acţionar la CNADNR şi valoarea facturii, pentru plata acesteia era necesară aprobarea secretarului de stat care coordona activitatea companiei. Acest secretar de stat era Septimiu Buzaşu. El semna doar după avizul p