La începutul secolului XX, Borşa a reuşit să aibă un primar de mare ţinută - Timiş Petre Gabor, a cărui poveste a devenit legendă. Este singurul primar din toată pleiada de politicieni din perioada interbelică care a fost premiat de către Regele Ferdinand I cu cea mai înaltă distincţie: Coroana României în Grad de Cavaler.
Se spune că borşenii au sânge de voievod. Niciodată în istorie n-au fost înfrânţi sau îngenunchiaţi. Străjuiţi de munţi şi modelaţi ca şi piatra dură care le-a servit ca fortăreaţă, s-au format ca lideri, voievozi adevăraţi. De aici s-au ridicat eroi ai Maramureşului, care au avut tăria să lupte pentru istorie şi Neam. Nu întâmplător, cel mai iubit rege al României, Ferdinand Întregitorul, avea o legătură specială cu acest loc. Într-un album al Casei Regale, regina Maria este îmbrăcată într-un costum popular din Borşa. Mai mult, dintr-o altă fotografie veche, la întoarcerea Regelui Ferdinand prin Arcul de Triumf, în fotografie, printre cei care l-au aşteptat pe Rege este şi primarul Borşei, în haine ţărăneşti.
Alesul borşean din umbra regelui este Petre Gabor Timiş. Povestea lui a devenit legendă, dar e puţin cunoscută astăzi. Pentru el, Regele Ferdinand a ajuns în Borşa. Pentru el, regele Germaniei a sprijinit construirea unui monument. De altfel, primarul de Borşa este singurul ales care a fost decorat de Rege cu cea mai înaltă distincţie a României. Mai mult, se pare că legăturile Regelui cu Maramureşul sunt mult mai profunde. Aurul pentru coroana regală pentru el şi pentru Regina Maria s-a adus tot din Munţii Maramureşului, mai precis, primarul Pocol al Băii Mari a fost cel care a trimis aurul necesar coroanelor celor doi regi. Scriitorul Nicoară Mihali povesteşte: „Ferdinand era un îndrăgostit botanist, şi după unificarea României, şi după încoronarea lui la Alba Iulia, în 1923, ajunge în Borşa Maramu