Sondaj de opinie: corupţia, nivelul profesional scăzut, salariul mic şi grosolănia sînt principalele probleme cu care se confruntă apărătorii legii.
Coruptia, nivelul profesional scăzut și salariul mic – sînt probleme majore cu care, în opinia moldovenilor, se confrunta poliția locala. Datele apar într-un prim sondaj despre încrederea pe care o au cetatenii in politie, realizat de Institutul de Politici Publice, la solicitarea ministerului de interne. Detalii de la Diana Răileanu.
Cercetarea ce oglindeşte imaginea pe care o are poliţia în ochii oamenilor scoate la iveală, spun sociologii, mai multe paradoxuri. Bunăoară, moldovenii cred că nivelul criminalităţii în ţară este ridicat, pe de altă parte, la nivel local, în comunitatea în care locuiesc, din contra susţin că nivelul banditismului ar fi scăzut.
De asemenea, dacă la întrebarea „Aveţi încredere în Poliţie?”, afirmativ răspund doar unul din trei cetăţeni, în cazul fiecărei subdiviziuni în parte cifrele diferă. De exemplu, peste 80 la sută dintre respondenţi au încredere în pompieri şi salvatori, iar aproape 60 la sută în inspectoratul de poliţie. De unde diferenţa de cifre, l-am întrebat directorului Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie:
„Probabil, una din ipoteze ar fi că lumea ştie mai mult despre subdiviziunile poliţiei pentru că, eventual, se ciocneşte în viaţa cotidiană, iar impresia generală vizavi de poliţie probabil este formată altfel, din mass media, din cazuri mai scandaloase, etc.”
Autorii studiului au căutat să afle şi care sunt, în opinia cetăţenilor, problemele majore cu care se confruntă poliţia. Corupţia, nivelul profesional scăzut, salariul mic şi grosolănia sunt răspunsurile din capul listei şi problemele pe care Ministrul de Interne, Dorin Recean, promite să le elimine în cadrul reformei poliţiei:
„În