Cardul naţional de sănătate - documentul electronic prin care medicii vor verifica dacă suntem asiguraţi la Sănătate - nu va fi funcţional în acest an.
Asta înseamnă că vom dovedi că suntem asiguraţi în sistem tot cu adeverinţa de la Casa de Sănătate sau de la angajator. Vestea bună este că aproape jumătate dintre pacienţii care au peste 18 ani vor primi carduri naţionale de sănătate până la sfârşitul anului.
Cardul naţional de sănătate va înlocui adeverinţa de asigurat, eliberată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pacienţilor ca să poată beneficia de asistenţă medicală. Asta înseamnă că atunci când sistemul cardului va fi funcţional, medicul de familie va verifica, în timp real, prin intermediul cardului de sănătate, dacă figurezi cu plata la zi a contribuţiei la Sănătate în sistem (e vorba de sistemul informatic unic integrat - SIUI). Astfel că, teoretic, proiectului cardului de sănătate vrea să simplifice şi să eficientizeze traseul pacientului la medic şi accesul la asistenţă medicală. Rămâne de văzut în ce măsură va fi atins acest deziderat în practică. În mod cert, anul acesta sistemul nu va funcţiona.
Cardul naţional de sănătate, amânat din 2007 până acum
Cardul naţional de sănătate era prevăzut să fie introdus încă din 2007, potrivit legii Sănătăţii. Însă abia în 2010, Lucian Duţă, pe atunci preşedintele CNAS, a luat iniţiativa pentru realizarea lui.
Doi ani mai târziu, mai exact în octombrie 2012, a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a cardului naţional de sănătate, care explică ce paşi trebuie să parcurgă fiecare instituţie implicată în realizarea şi distribuţia lui către pacienţi. Potrivit legislaţiei în vigoare, cardurile de sănătate ar fi trebuit să ajungă întâi la Casele de Asigurări din teritoriu care mai departe ar fi