Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a exprimat luni la Berlin dorinţa ca negocierile dintre Bruxelles şi Ankara să continue, în contextul în care relaţiile dintre cele două ţări s-au şubrezit în ultimele zile, pe fondul tensiunilor politice din Turcia.
„Dorinţa mea este să înregistrăm progrese, în special în chestiunea Protocolului de la Ankara, care este obstacolul cea mai greu de depăşit” în negocierile privind lansarea unei noi etape în procesul de aderare a Turciei la UE, a declarat şefa cabinetului de la Berlin în prezenţa membrilor Camerei de comerţ germano-turce, notează France Presse.
Protocolul de la Ankara, care a fost semnat în 2005 şi care extinde uniunea vamală dintre UE şi Turcia, trebuie să se aplice şi Ciprului pe care Turcia refuză să îl recunoască. Această decizie a dus, în 2006, la îngheţarea de către Uniunea Europeană a opt capitole în negocierile de aderare.
Germania vrea să respecte angajamentele legate de acceptarea Turciei drept candidat la intrarea în UE, „însă aşteptăm, de asemenea, progrese în domeniile respective” din partea Ankarei, a adăugat ea.
Miniştrii de externe ai UE s-au reunit luni la Luxemburg pentru a căuta un compromis care să permită lansarea unei noi etape în procesul de aderare a Turciei la UE, în contextul în care tensiunile politice din această ţară au dus la răcirea relaţiilor cu unele ţări din grupul Celor 27, printre care şi Germania.
„Nu putem ignora ce se petrece” în Turcia, a avertizat Angela Merkel. „Nu vreau să ascund că am fost speriată de unele imagini pe care le-am văzut”, legate de represiunile poliţieneşti împotriva manifestanţilor ostili guvernului Erdogan.