Potrivit specialistului american Charles Czeisier, cantaretul Michael Jackson ar fi murit oricum din lipsa de somn. De pare ca, inainte de a deceda, artistul nu ar fi dormit „cu adevarat” timp de 60 de zile. Prin urmare, cat poate un om rezista fara somn?
Nu mai este un secret: somnul constituie un element indispensbil pentru buna functionare a organismului inca din primele zile ale existentei lui. Astfel, durata somnului, calitatea lui sau ora de culcare au un impact crucial asupra corpului uman si a sanselor de a face fata problemelor zilnice. Consecintele lipsei unui somn adecvat sunt numeroase si merg de la stari de somnolenta si pierderea simtului umorului, la agresivitate si diminuarea capacitatilor fizice si intelectuale, ba chiar la o pierdere anormala de greutate.
Cat poate rezista un om fara somn? Depinde de om. Oricum, recordul este detinut de Randy Gardner, un american care, in 1965 cand avea 17 ani, a reusit sa ramana treaz timp de 265 de ore, adica aproximativ 11 zile. La sfarsitul experimentului la care a participat, el a dormint 14 ore si a avut nevoie de cateva saptamani pentru a reveni la ritmul normal de viata.
Alte persoane care si-au incercat rezistenta, nu au putut depasi 72 de ore. „O noapte pierduta nu constituie un pericol si nu are urmari nefaste. Este insa o experienta din care oricine trebuie sa traga invataminte”, noteaza cercetatorii. Dar, atrag ei atentia, pe termen lung, nerespectarea orelor de somn poate conduce la hiptertensiune si, in general la aparitia unor afectiuni cardice. Cat trebuie, prin urmare, sa dormin?
Unii au nevoie de mai mult somn, altii de mai putin. Pana la varsta de un an, un bebelus trebuie sa doarma intre 14 si 15 ore pe zi, un adolescent intre 9 si 10 ore, iar un alt intre 7 si 8 ore.