Consumul regulat de produse lactate nu favorizeaza cancerul si chiar, in unele cazuri, are efect benefic. Cu toate acestea, lactatele ar creste riscul aparitiei cancerului de prostata.
Laptele, iaurtul si branzeturile - sunt ele cancerigene?
Cu cateva exceptii, nu, este concluzia specialistilor reuniti la colocviul "Nutritie si cancer", la care au participat reprezentanti ai Institutului National de Sanatate si Cercetare Medicala (INSERM) din Franta, ai Retelei Nationale de Alimentatie si ai Institutului National de Cancer.
Consumul regulat de lactate ar avea chiar efect protector contra mai multor tipuri de cancer, scrie metronews.fr.
"In cantitatile recomandate, lactatele reduc riscul de cancer colorectal si de vezica, iar in cazul cancerului mamar, probabilitatea este neutra. In schimb, riscul de cancer de prostata este usor crescut, mai ales daca se depasesc dozele recomandate", a concluzionat dr. Marie-Christine Boutron-Ruault, coordonatoarea cercetarii "Nutritie, hormoni si sanatatea femeilor".
Riscul este legat de anumite ingrediente
In cazul adultilor, se recomanda consumul zilnic a doua-trei portii de produse lactate (prin portie se intelege o cantitate echivalenta cu un iaurt, cu un pahar de lapte sau cu 30 grame de branza).
Avantajele consumului de lactate asupra sanatatii sunt dovedite, insa au existat si temeri cu privire la posibilele efecte cancerigene ale acestora. Au fost "incriminati" a avea legatura cu acest risc in special calciul, precum si un hormon (IGF-1), care are efect asupra cresterii celulare. Insa calciul nu favorizeaza cancerul de prostata daca provine din alte alimente decat lactatele.
In ceea ce priveste hormonul IGF-1, chiar daca un nivel ridicat al acestuia este asociat cu cancerul de san, de colon si de prostata, este dificil de a trage co