Berea a ocupat întotdeauna un loc fruntaş pe lista băuturilor preferate de români, iar de-a lungul timpului, în ţara noastră, au existat numeroase fabrici în care aceasta se producea. Fabrica de bere din Timişoara funcţionează de aproape 300 de ani, în timp ce fabrica de bere „Zimbru“ de la Iaşi a căzut pradă buldozerelor din perioada postdecembristă.
Adevarul.ro vă spune povestea celor mai importante branduri de bere din ţară, dar şi a fabricilor de renume în care se producea băutură la cele mai înalte standarde.
Povestea berii Gambrinus şi a Fabricii Griviţa. Pactul berarului Gambrinus cu diavolul
Povestea berii Gambrinus a început în anul 1869, iar berea a fost de-a lungul timpului una dintre cele mai căutate băuturi autohtone. Legenda spune că aceasta a luat fiinţă dintr-un pact pe care un sticlar pe nume Gambrinus l-a făcut cu diavolul, urmând ca renumele berii să treacă peste mări şi ţări, ajungând şi în România.
Berea a fost de-a lungul timpului una dintre cele mai căutate băuturi româneşti, iar Fabrica Griviţa s-a numărat printre primele de acest gen din ţară. Zeci de ani, berea Gambrinus a fost produsă în fabrica bucureşteană, iar românii s-au îndrăgostit iremediabil de gustul acesteia.
Fabrica de bere "Zimbru", un monument de patrimoniu industrial extrem de valoros, a fost pusă la pământ în haosul imobiliar postdecembrist
Una dintre cele mai vechi fabrici de bere din România, menţionată încă de la 1786, a fost călcată de buldozere, la ordinul unor investitori privaţi ajunşi proprietari în anii 2000.
Maldăre de moloz şi câteva ziduri de cărămidă mici de înălţime este tot ce-a mai supravieţuit din fosta Fabrică de Bere "Zimbru" din Iaşi. Ieşenii care urcă bulevardul Păcurari înspre Copou le mai pot arunca o privire în treacăt.
Istoricul locului este ascunde poveşti frumoase, ale unor oameni care s