Locul de muncă reprezintă un aspect foarte important al vieţii fiecăruia dintre noi, în primul rând, pentru că reprezintă sursa de venit ce ne asigură existenţa, dar şi datorită unor necesităţi de stimă şi statut pe care profesia le îndeplineşte în viaţa noastră. Din acest motiv, de multe ori se întâmplă ca serviciul să devină o sursă de stres în viaţa noastră.
Deşi o anumită cantitate de stres poate fi chiar benefică pentru noi, deoarece ne direcţionează activitatea şi ne motivează să lucrăm, peste o anumită limită, stresul devine o componentă care ne afectează negativ viaţa profesională, dar se răsfrânge şi asupra vieţii personale prin repercusiunile sale.
Care sunt resursele individuale de adaptare la stres?
Resursele individuale de adaptare la stres sunt reprezentate de capacitatea cognitivă, emoţională şi comportamentală a fiecărui individ de a reduce, stăpâni sau tolera solicitările interne şi externe care depăşesc capacitatea de răspuns automată a organismului, potrivit ejobs.ro. De cele mai multe ori decurge din autoevaluarea propriilor resurse pentru a face faţă evenimentelor estimate ca fiind negative sau ameninţătoare. Factori individuali precum stima de sine, optimismul sau sentimentul de autoeficacitate sunt factori de protecţie împotriva stresului.
Analizează-ţi volumul de lucru
Cu siguranţă toţi trecem prin momente în care simţim că avem prea multe de făcut şi prea puţin timp la dispoziţie. Riscăm să ne simţim din ce în ce mai obosiţi şi mai stresaţi alegând să stăm peste program pentru a face faţă volumului de muncă. Dacă înveţi să îţi prioritizezi activităţile, atunci cu siguranţă vei lucra mai eficient şi vei reduce nivelul stresului pe care îl resimţi în fiecare zi. Pentru a reuşi, fii sincer şi stabilieşte care sunt obiectivele jobului tău. Învaţă să comunici: interacţionează cât mai mult cu ce