O calatorie in partea de sud-vest a Irlandei inseamna o intalnire cu o cultura straveche, un prilej pentru a admira asezari megalitice, manastiri vechi si peisaje uimitoare.
POti face o astfel de calatorie fascinanta cu masina, pe un traseu de 400 de kilometri, ce porneste din orasul Cork si ajunge in peninsula Dingle, trecand prin Killarney si Kerry, te indruma National Geographic.
Cork se afla la 260 kilometri de sud de Dublin, capitala Irlandei, fiind traversat si inconjurat de raul Lee.
Numele de "Venetia irlandeza" vine de la amplasarea sa unica, in care nucleul urban se afla intr-o insula micuta, care este conectata cu restul orasului prin intermediul podurilor si canalelor.
Cork, capitala jazz-ului, in octombrie
Dupa Dublin, Cork este capitala gastronomica si culturala a Irlandei. In centrul orasului exista foarte multe restaurante, iar English Market are o oferta bogata de produse. In plus, pe durata intregului an se organizeaza aici diverse spectacole de teatru si dans. In octombrie are loc festivalul de jazz care ii reuneste pe cei mai buni muzicieni din lume.
La 40 de minute de Cork, daca iesi din oras prin partea estica si mergi pe N8, vei ajunge in orasul Cobh, al carui port este celebru, fiind ultima oprire a transatlanticului Titanic in data de 11 aprilie 1912.
In aceste docuri au avut loc episoade dramatice la sfarsitul secolului al XIX-lea si mijlocul secolului XX, cand mai mult de patru milioane de emigranti au plecat catre America, impinsi de foamete si opresiune. O cifra imensa daca avem in vedere faptul ca astazi Irlanda are putin peste sase milioane de locuitori. Amintirea acestei tragedii dainuie in port prin statuia lui Annie Moore, prima irlandeza inscrisa in registrul de emigratie catre New York, in data de 1 ianuarie 1892.