Romania continua sa aiba sanse sa ocupe functia de secretar general al NATO cu conditia ca institutiile sale sa treaca un prim test, considera Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI).
Dupa ce diplomatul roman Sorin Ducaru a castigat recent concursul pentru sefia uneia dintre cele sapte divizii ale Aliantei Nord-Atlantice (NATO), au existat voci care au sustinut ca Romania nu mai poate emite pretentii si pentru functia de secretar general al NATO, dupa expirarea mandatului lui Anders Fogh Rasmussen.
"Eu sper ca numirea lui Sorin Ducaru in acea pozitie strategica a NATO, unde are la dispozitie si echipe de consilieri si expertiza si evaluare (cum s-ar spune are acces la pericolele si punctele fierbinti pe harta strategica a lumii), sa fie bine fructificata in asa fel incat si pozitionarea Romaniei sa fie alta. Daca se va intampla asta, Romania va reusi sa urce la un nivel NATO la care nu s-a aflat pana acum.
Acesta va fi primul test al Romaniei. Atunci vom putea sa discutam in ce masura mai e nevoie si de o pozitie de secretar general al NATO. Daca nu se va reusi ca pozitionarea lui Sorin Ducaru sa fie fructificata, din varii motive, cred ca ar fi complet inutil sa mai vorbim de pozitia de secretar general", a declarat Dan Dungaciu pentru Ziare.com.
In opinia directorului ISPRI, testul nu va fi dat de Sorin Ducaru, ci de Romania, care va trebui sa demonstreze ca are "capacitatea institutionala a Romaniei de a fructifica aceasta pozitionare in cadrul NATO".
"Abia dupa aceea vom putea sa redeschidem discutia despre functia de secretar general. Si eu as spune ca aceasta chestiune poate fi un test si pentru altii, care vor privi cu interes nu doar cum se misca domnul Ducaru, ci chiar si Romania, in noua postura pe care o are", a completat Dan