Începând cu data de 1 februarie 2013, veniturile realizate din cultivarea terenurilor, creşterea şi exploatarea animalelor deţinute cu orice titlu, inclusiv cele luate în arendă, indiferent dacă se face sau nu dovada valorificării produselor, sunt impozitate, pe bază de norme de venit. Impozitul se achită la bugetul statului în două tranşe egale, de 50% din impozit, până la 25 octombrie 2013, respectiv 15 decembrie 2013.
Astăzi, 25 iunie, este ultima zi în care se depune formularul 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit”, iar depăşirea acestui termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 la 500 lei. Contribuabilii care nu şi-au îndeplinit această obligaţie până la 27 mai 2013 vor depune formularul cu bunurile deţinute la 25 mai 2013. Contribuabilii care au depus deja formularul 221 până la 27 mai 2013, iar limitele de neimpozitare şi/sau normele de venit au fost modificate prin Legea nr. 168/2013, vor depune o declaraţie rectificativă până la 25 iunie 2013 pentru a beneficia de noile prevederi legale care sunt mai favorabile.
În cazul în care activitatea agricolă se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţiile declarative revin asocierii şi se îndeplinesc de către asociatul care răspunde faţă de autorităţile publice.
Cazuri speciale
Veniturile din activităţi agricole determinate pe bază de norme de venit, realizate din exploatarea bunurilor deţinute în comun sau în devălmăşie de proprietari, uzufructuari sau de alţi deţinători legali, înscrişi într-un document oficial, se atribuie proporţional cu cotele-părţi pe care aceştia le deţin în acea proprietate sau contribuabilului care realizează venituri din activităţi agricole, în situaţia în care acestea nu se cunosc.
În cazul persoanelor fizice pentru care nu a fost final