Regiunea din care face parte Clujul, cea de Nord-Vest, concentrează un sfert din obiectivele anunţate în aprilie la nivel naţional, potrivit raportului de investiţii al IBC Focus.
Hale de producţie, depozite şi sedii de firmă aflate în lucru la Cluj cresc ciferele din statisticile de şantiere industriale, chiar dacă 2013 a fost până acum un an fără mari investori noi veniţi la Cluj.
„Zonele Centru, Nord-Vest şi Vest reunesc 50% din totalul şantierelor industriale ale acestor prime patru luni, dar şi 50% din volumul investiţiilor industriale din luna aprilie. Zona Bucureşti-Ilfov e în continuare „oaia neagră" a acestui segment. Cu toate acestea, zona adună la fel de multe proiecte cât adunase în primele două luni cumulat (10 unităţi), motiv pentru care ne aşteptăm ca în următoarea perioadă numărul investiţiilor de acest tip din această zonă să crească şi să ajungă din urmă restul zonelor. O altă zonă al cărei potenţial încă nu a fost exploatat la maxim este zona de Sud, una dintre cele mai importante zone ale anului industrial 2012", arată consultanţii de la IBC Focus Cluj. Zona de Nord-Vest, lider de listă, figurează cu 46 dintre cele 198 de şantiere industriale anunţate în aprilie în ţară. În Cluj, „capitala" şantierelor din regiune, în luna mai şi în prima jumătate din aprilie au fost monitorizate 20 de proiecte din domeniu: hale de depozitare, de producţie, sedii de firme.
Printre acestea se numără proiectul unei companii germane care pregăteşte un centru logistic în parcul industrial Tetarom III: o investiţie de 15 milioane de euro, cu o primă etapă de 5 milioane de euro. În prima fază se va construi o hala de 10.000 mp. Toamna trecută, conducerea societăţii Tetarom anunţa că germanii de la Mader Logistik concesionează un teren de 8 ha în vecinătatea suprafeţei alocate grupului Bosch, unde urmează să realizeze hale de depozitare. Fabrica nemţ