Modificarea Constituției la Curtea Constituțională (Adevărul).
Doua articole publicate in presa de azi discuta viitorul relatiilor dintre Romania si Federatia Rusa. In Adevarul, Marius Vacarelu leaga vizita la Bucuresti a generalului Patrusev, de saptamana trecuta, de o alta, la fel de importanta, spune el, la Chisinau, unde s-a aflat profesorul Alexandr Dughin, specialist în geopolitică, filozofie şi sociologie, si unul dintre principalii exponenţi ai proiectului Eurasia.
Autorului i se pare important ca, in timp, in jurul acestei personalitati s-a coagulat un grup de tineri, dintre care s-ar putea recruta viitori ambasadori ai Rusiei în diferite ţări, care sa promoveze proiectul Eurasia. Or, tocmai acest proiect ar avea piedica pusa chiar de la rusi: discrepanta prea mare dintre Federatia Rusa si fostele republici sovietice. Marius Vacarelu crede ca Moscova tine cont de acest lucru si stie ca a gresit cand a abandonat cultural, dupa 1990, tarile est-europene. Acum, pentru o readucere a lor intr-un fel sau altul in jurul Moscovei n-a mai ramas decat o singura cale: cea a banilor.
Intr-o asemenea logica, articolul din Adevarul dezvolta urmatoarea teorie: Rusia nu are niciun interes sa alimenteze un conflict la mai putin de 100 de kilometri de granita Uniunii Europene, adica in Transnistria. E mai degraba degraba interesata sa mentina statu quo-ul acolo. Povestea cu provocarile recente facute cu mana liderului regiunii separatiste, Evgheni Sevciuk, ar trebui deci luata cu precautii.
Si comentariul la care ne-am referit, dar si un altul, din publicatia Foreign Policy, editata de asemenea de Adevarul, conteaza pe o non-escaladare in problema transnistreana. Nicolae Țîbrigan, expert al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, detaliaza in special interesele Transnistriei in acest sens. Situ