În Taipei, mii de voluntari strâng PET-urile de pe străzi şi le aduc la fabrica DA-AI Technologies. Aici, PET-urile sunt reciclate şi transformate în haine şi pături pentru sinistraţii din întreaga lume. În 2012, DA-AI a reciclat 102.000 de tone de produse, ceea ce pentru mediu este echivalent cu plantarea a 22 de milioane de copaci.
Americanul Carey Giudici a fost jurnalist în ţara sa, însă viaţa lui s-a schimbat brusc în urmă cu trei ani, când a venit în Taiwan. „Când am venit la DA-AI, nu ştiam ce este şi cu ce se ocupă compania. Dar când am văzut, nu m-am putut abţine, am devenit voluntar”, îşi începe Carey povestea.
DA-AI Technologies este o companie taiwaneză care, între 2009 şi 2013, a reciclat 278 de milioane de sticle de plastic, transformându-le în pături, tricouri, pantaloni, pantofi sau genţi. Unele dintre acestea sunt vândute online sau în câteva magazine, altele sunt donate către Tzu Chi, un ONG budist din Taiwan, care ajută sinistraţii să se repună pe picioare. Pe lângă produse, DA-AI donează către Tzu Chi absolut toate încasările. În ultimii ani, de acţiunile Tzu Chi s-a ocupat tot Carey.
Carey Giudici
„Suntem cel mai mare ONG din lumea chineză şi singurul pe care chinezii îl cheamă de urgenţă în ţară când au nevoie”, spune Carey despre Tzu Chi, sugerând că ONG-ul mai repară ceva din relaţiile diplomatice dintre China şi Taiwan, tensionate din 1949, când comuniştii au preluat controlul asupra întregii ţări, iar oponenţii s-au retras pe insulă şi au început să o guverneze.
Tzu Chi, care în chineză înseamnă „ajutor şi compasiune”, preia banii şi materialele de la DA-AI şi le duce acolo unde oamenii au mai mare nevoie de ele. „Încă mai suntem în Haiti (n.r. lovită de cutremur în 2010), am dus ajutoare, acum construim şcoli şi biblioteci. Am mers cu ajutoare în taberele de refugiaţi din Afganistan, Irak, Iordania