Peste 100 de state ce se reunesc saptamana viitoare isi propun sa avertizeze lumea intreaga cu privire la pericolul terorismului nuclear insa nu vor decide ce pasi concreti trebuie facuti pentru a evita pericolul, demonstreaza un proiect de document final.
Documentul, negociat din martie de statele membre ale agentiei nucleare ONU, pare ca nu va satiface pe cei care cer actiuni internationale mai puternice pentru a evita caderea materialelor necesare fabricarii unei bombe nucleare in mainile teroristilor, scrie Reuters.
Diplomatii insista totusi ca textul constituie o baza viitoare pentru imbunatatirea securitatii nucleare globale si subliniaza ca responsabilitatea este in primul rand nationala.
O sursa a explicat ca, pentru ca toate tarile membre sa fie de acord, "nu ai cum sa ai un document ambitios".
Analistii spun ca gruparile radicale ar putea, teoretic, sa construiasca un dispozitiv nuclear artizanal, daca au fondurile necesare, cunostintele tehnice si materialul nuclear.
Grupari precum al Qaida au incercat sa faca rost de componentele unei asemenea bombe. Obtinerea materialului nuclear imbogatit pana la nivelul la care se preteaza unei arme este cea mai mare provocare, asa ca uraniul si plutoniul trebuie pazit cu cea mai mare atentie atat in nstalatiile militare cat si civile.
Amenintarea unei bombe nucleare artizanale este, in opinia expertilor, "un act cu probabilitate mica si consecinte uriase".
Documentul ce va fi adoptat oficial la conferinta din 1-5 iulie gazduita de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA), va arata, asadar, ca s-au facut progrese in ultimii ani pentru intarirea securitatii nucleare, insa este nevoie de mai mult decat atat.
Peste 100 de state ce se reunesc saptamana viitoare isi propun sa avertizeze lumea intreaga cu privire