Liberal cu state vechi in PNL Bacau, Codrin Lungu(foto) a ajuns in esalonul 2 de conducere al SMART SA, societate aflata in portofoliul Transelectrica. Lungu ocupa, conform declaratiei de avere, functia de director al “DGSS SMART SA” si potrivit unei investigatii publicate de portalul de stiri Sursa Zilei si-ar cam “dosi” veniturile reale obtinute de la societatea in cadrul careia activeaza.
SMART SA este o societate comercială pentru servicii de mentenanță a rețelei electrice de transport, filială a Transelectrica. Societatea a fost înființată în 2001, printr-o hotărâre de guvern, având capital integral de stat. Obiectul principal de activitate al SMART SA, conform statutului societății, este efectuarea de revizii, de reparații și remedierea incidentelor la echipamente primare și secundare din rețele electrice, prestări de servicii în domeniul energetic și microproducție de echipamente energetice.
SMART SA are în componență sedii secundare cu statut de sucursală, fără personalitate juridică, în Bacău, București, Cluj, Constanța, Craiova, Pitești, Sibiu, Timișoara. Potrivit raportului administratorilor Smart SA privind exercițiul financiar al anului 2011, în perioada 2008 – 2011, firma a primit de la Transelectrica, în baza unor contracte comerciale, 42,75 milioane de euro. În 2012, această sumă aproape că s-a dublat: SMART SA a încasat de la compania națională de transport al energiei electrice 82,5 milioane de euro fără TVA doar pentru lucrări de mentenanță minoră. Pentru că, așa cum se subliniază în raportul financiar, lucrările majore de mentenanță nu sunt asigurate de societatea de stat SMART SA, ci de alte „societăți specializate și atestate conform legislației în vigoare”.
Înființată ca o societate de stat care, teoretic, ar trebui să asigure mentenanța instalațiilor singurei companii publice care asigură transportul energiei electrice, SM