1. Dovezi ale vechimii locuirii pe teritoriul Văii Jiului
a) Studiul lui Motocea Sandor, DESCOPERIRI MONETARE ANTICE IN VALEA JIULUI, publicat în Colecţionarul Român nr. 4 şi reluat în http://www.colectionarul-roman.ro/site/antica/ în 06.05.2006, prezintă unele dovezi numismatice ale locuirii în vechime a Văii Jiului.
Astfel, este de reţinut faptul că, pe lângă monede antice autentice, s-au descoperit şi monede „barbare de imitaţie”, precum şi o serie de materiale arheologice aparţinând începuturilor epocii fierului.
Tezaure antice – după cum argumentează Sandor Motocea în articolul menţionat - au fost descoperite în mai multe puncte ale Văii Jiului: 1. Jieţ – Popi: „În anul 1962, luna mai, pe teritoriul cătunului Popi (sat Jieţ, comuna Lonea), a ieşit la lumină un tezaur de monede romane imperiale. Depozitul s-a descoperit în partea nord-vestică a aşezării, la aproximativ 150 metri de casa locuitorului Grunţă Ion, la locul numit „Grohote”; 2. Lonea: „La sfârşitul secolului al XIX-lea în apropierea localităţii Lonea, pe locul numit “La Holdă”, cu prilejul unor lucrări agricole, s-a descoperit un tezaur de monede romane de argint. Din această descoperire, un număr de 8 monede, prin intermediul învăţătorului Petru Preda, au ajuns în colecţia profesorului Ilie Moşic din Petroşani.”; 3. Peştera Bolii : „Prin anii 1955-1956, la Peştera Bolii, cu prilejul exploatării calcarului de la cariera din localitate, s-a găsit un tezaur monetar din argint, compus din tetradrahme thasiene de imitaţie (…) de tip Dyonisos-Heracles, toate monedele din tezaurul respectiv fiind imitaţii mai mult sau mai puţin fidele ale tetradrahmelor oraşului Thasos. (…) Pe revers este reprezentat Hercule nud, în picioare, spre stânga, iar în jurul reprezentării, o legendă în limba greacă.(…) Tot la Peştera Bolii, în anul 1955, s-a descoperit o monedă de argint din timpul Romei