În urmă cu două săptămâni o comisie guvernamentală a selectat cele trei nume care vor fi transmise Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În final, după ce din cei 7 candidaţi doi s-au retras, au fost aleşi Florin Streţeanu, Iulia Motoc şi Bianca Guţan. Iulia Motoc, creditată cu cele mai mari şanse să câştige cursa pentru CEDO, a primit şase din cele 9 voturi ale comisie. Cel mai bine s-a clasat profesorul universitare Florin Streţeanu de la Cluj.
În perioada 12-14 iunie comisia guvernamentală condusă de ministrul Justiţiei a audiat cei şapte candidaţi înscrişi la concursul de selecţie pentru postul de judecător CEDO. Dintre cei şapte candidaţi, înainte de audieri, doi s-au retras. Astfel, Codrin Miron şi Paul Vasilescu au decis să nu mai participe la interviu. Cei cinci candidaţi care au rămas în concurs au fost audiaţi în şedinţă secretă de către comisie.
Din comisia guvernamentală au făcut parte: ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul de Externe, Titus Corlălean, avocatul poporului, Atanasie Crişu, agentul CEDO, Catrinel Brumaru, vicepreşedintele CSM, Adrian Bordea, judecătorul ICCJ, Cristina Tarcea, prodecandul Facultăţii de Drept, Simina Tănăsescu, prorectorul Universităţii Babeş Bolyai, Radu Catană şi Mădălina Manolache din partea MJ.
În urma interviului, cel mai bine s-a clasat profesorul universitar Florin Streţeanu. Pe locul doi a fost s-a clasat Bianca Guţan, profesor universitar la Sibiu. Iulia Motoc, care era creditată cu cele mai mari şanse să ocupe locul de judecător CEDO, a primit şase din cele nouă voturi ale comisiei. Pe lista de rezervă a fost selectat şi Tudor Panţâru despre care unele surse din comisie spun că are cele mai bune calificări pentru postul de judecător CEDO, dar că la interviu nu a avut ce mai bună prestaţie.
Guvernul a adoptat miercuri, 19 iunie, lista cu cele tre nume. Acestă listă a fos