FOTO: Stănica Apostu din Vintileasca încă poartă costumul tradiţional, aşa cum face de cand era mică. Iar tinerele din sat par să-i urmeze exemplul. De Sanziene femeile sunt invitate să poarte o ie, indiderent unde s-ar alfa în lume, pentru că “ia este o icoană a feminităţii româneşti”
Astăzi este “Ziua Universală a iei”, bluza tradiţională romanească, o iniţiativă pornită pe reţeaua de socializare Facebook, de la comunitatea “La Blouse Roumaine”, care şi-a luat numele după celebra pictură a artistului francez Henry Matise. Cunoscutul pictor francez a fost fascinat de bluza românească pe care a cunoscut-o datorită prieteniei cu pictorul Theodor Pallady şi pe care a imortalizat-o într-o serie de tablouri. Pentru a celebra superba ie tradiţională, ţesută şi bordată cu atata iscusinţă de bunicile şi străbunicile noastre, comunitatea online “La Blouse Roumaine”, care numără peste 24.000 de membri, a demarat o campanie internaţională pentru decretarea “Zilei Universale a Iei” în data de 24 iunie, de Sânziene. Iar de Sanziene femeile sunt invitate să poarte o ie, indiderent unde s-ar alfa în lume, pentru că “ia este o icoană a feminităţii româneşti”, după cum spun promotoarele acestui proiect. Iar Vrancea nu putea lipsi de pe harta aceste frumoase iniţiative, pentru că se mandreşte cu unul dintre cele mai frumoase costume populare din ţară. La Vintileasca, fetele din sat, alături de mame şi bunici şi-au propus astăzi să poarte bluza tradiţională a zonei la festivităţile organizate în sat. Iar la serbarea de sfarşit de an şcolar, zeci de copii au venit la şcoală îmbrăcaţi în portul tradiţional ramnicean.
Nu se mărita fata care nu ştia să coasă o ie
De un colorit deosebit, cu mult roşu, verde şi negru, ia de la Vintileasca este cusută cu fir de lană, în relief, pe panză ţesută la război. Stănica Apostu, în varstă de 73 de ani, mai are acasă